Webhotelli

Miten suunnittelen websivuston?

By on loka 14, 2013 in Blogi | 0 comments

”Miten suunnittelen onnistuneen web-sivuston” on kysymys, jonka kuulen harva se kerta.

Vastaukseni koostuu usein vastakysymyksestä – ”tiedättekö mikä on nopein tapa tuhota uuden verkkosivun rakenne?”. Ehkä arvaatte, ehkä ette, mutta vastaus on ”suunittelutyön puute”. Hyvät verkkosivut suunnitellaan ensin paperille, minkä jälkeen alkaa vasta itse verkkosivuston rakentaminen.

Ohjelmoinnissa käytetään usein yhtä hyvää sanontaa, joka kuvaa ongelmaa. ”Mitä nopeammin aloitatte itse ohjelmoinnin, sitä kauemmin valmiin tuotteen valmistumisessa kestää”.

Tärkein osa verkkosivuston luomista on kunnollinen etukäteissuunnittelu. Lainatakseni elokuvateollisuudesta tuttua tekniikkaa, suosittelen, että te luotte kuvakäsikirjoituksen, koko sivustostanne – niin etusivusta kuin alasivuistakin. Vasta tässä vaiheessa voi määrittää mikä ohjelmointitekniikka tai julkaisualusta sopii sivuillenne parhaiten, ja miten sen voi ohjelmoida nopeiten. Teidän ei tarvitse olla taitavia piirtäjiä raaputtaaksenne ideanne paperille. Ja kyllä… tehkää se paperille.

Kunkin paperinpalan tavoitteena on kuvailla yhtä sivua, oli piirrettävä sivu sitten blogin layout, etusivu tai yhteydenotto -sivu. Kannattaa jättää sivun huipulle tilaa kuvalle ja runsaasti tilaa sisällölle. Kuten te saatatte epäillä, on ensimmäinen sivu kotisivunne (tai etusivunne). Tyypillisesti etusivu sisältää tarkan kuvauksen koko sivusta tai yrityksen toiminnasta. Asettelu tehdään yleensä niin, että tärkein sisältö on mahdollisimman ylhäällä, jotta kävijä löytää sen mitä etsii mahdollisimman nopeasti.

Tyypillisesti, kotisivun navigaatio linkittyy 5-15 alasivuun, joihin voisimme viitata tasona 2. Nämä alasivut linkittyvät keskimäärin vielä 3-15 sivuun, joita kutsumme kolmanneksi tasoksi.

Jos suunnittelemanne sivusto on vaikka jonkin viraston tai kaupungin kotisivut, on tyypillistä että sivustolla on vähintään se 15 alasivua, joilla kaikilla on 15 alasivua. Näin ollen voi olla että paperisuunnitelmanne jotka suunnittelette sivujanne varten vaatii jopa 226 sivua suunnitelmia ja kuvia.

Kuvakäsis -suunnittelun aikana ilmaantuu melkein kaikki ongelmat, jotka ilmaantuisivat muuten ohjelmoinnin aikana. Ja kuka nyt mielummin ongelmia etsii satojen koodi-rivien välistä, kuin paperilta?

Varatkaa reilusti aikaa suunnittelulle. Näin vältytte myös pahimmalta viivästyttäjältä – sivujen uudelleensuunnittelulta!

Kun homma alkaa toimimaan paperilla niin, että myös ystävänne tai kolleganne ymmärtävät pelkistä papereista miten sivusto toimii, niin navigaatioltaan kuin tekniikaltaan, on ihan hyvä aika aloittaa itse koodaus.

Edullisen webhotellin saatte meiltä. 🙂

Terveisin ystävänne, Nethost ja Tomppa (toimari)

<3

Tarvitsetko apua? Lähetä viesti! Live Chat | Kysy tuotteistamme

← Prev Step

Kiitos yhteydenotostanne! Vastaamme viestiinne mahdollisimman pian!

Please provide a valid name, email, and question.

Powered by LivelyChat
Powered by LivelyChat Delete History